0745 307 870 / 0740 145 028 nicucrivat74@gmail.com

Manastirea Cocos este un vechi monument istorico-monahal asezat in vecinatatea comunei Niculitel-Tulcea, in mijlocul padurilor de tei ce imbraca dealurile dobrogene.

Cocos-ManastireManastirea Cocos este situata in judetul Tulcea, la o distanta de aproximativ 6 km de comuna Niculitel.
Asezamantul de rugaciune a fost intemeiat in anul 1833 de catre trei calugari romani, Visarion, Gherontie si Isaia, veniti de la Manastirea Neamt, calugari ce cumpara pamantul de langa dealul Cocosului si incep sa construiasca cu incuviintarea organelor administrative locale musulmane, locul de rugaciune si adaposturile.

Alegerea locului de ridicare a manastirii nu s-a facut la intamplare, caci in Evul Mediu, zona inalta si impadurita din nordul Dobrogei, a adapostit o viata monahala destul de intensa. Chiar actualul sat Niculitel purtand numele de Monastiristea.

In anul 1841, cei trei calugari romani sunt recunoscuti ca ctitori ai centrul spiritual al romanilor din Dobrogea ce avea sa devina Manastirea Cocos.

Manastirea-CocosTemelia bisericii din piatra se pune in anul 1853, alaturi de bisericuta veche construita din pamant si nuiele, ambele dainuind pana in anul 1910 cand, nemaiputand fi consolidate sunt demolate. Astfel, se incepe la sfarsitul anului 1911 constructia bisericii mari ce este terminata in toamna anului 1913, pictata de catre pictorul italian F. de Biasse in stil neo-bizantin.

Intre anii 1864 – 1884 , este construita o clopotnita monumentala inalta de 30 m, iar intre anii 1905 -1911 sunt construite chiliile dinspre vest, in stil oriental, cu pridvor si cerdac si invelite cu olana, restaurate in 1958 si declarate in 1959, monument istoric.

Manastirea are un muzeu cu icoane vechi si obiecte de arta religioasa adunate din parohiile judetului Tulcea. Muzeul adaposteste si o colectie de carte veche, religioasa, in special romaneasca.

Astazi Manastirea Cocos constituie un important centru monahal si totodata un obiectiv turistic de real interes ce nu trebuie ocolit de niciun turist iubitor al trecutului si frumusetilor regiunii dintre Dunare si Marea Neagra.