„Mosoaiele” reprezinta una dintre cele mai frumoase traditii pastrate din generatie in generatie, simbolul de nepretuit al luncavitenilor si rachelenilor, singurele localitati din Dobrogea unde se mai pastreaza o astfel de traditie – unicat.
Sarbatoarea mosoaielor (adica mosoiul si mosoicuta, simbolurile satului) se desfasoara in seara de Ajun al Craciunului, cand mastile, colindele, dansul ritualic si intreaga comunitate alcatuiesc o parada monumentala, asistata de mii de oameni. Zgomotul produs de talanga mosoaielor pregateste noul an care se apropie, il curata de rele si il primeneste.
Combinatie intre laic si divin
Mosoaiele sunt jumatate oameni, jumatate fiinte supranaturale. Dupa cum spune traditia, ele renasc de Ajun pentru a netezi calea Nasterii Domnului, alunga raul din casele oamenilor, sunt purtatoare de noroc si sanatate, sunt mana sau belsugul noului an.
Hainele sunt scutul colindatorului
Hainele mosoiului reprezinta, pe langa o veritabila opera de arta traditionala pur romaneasca, un scut al colindatorilor, sau ostasul cetelor care infrunta frigul si duhurile necurate pentru a vesti tuturor gospodarilor ca Iisus s-a nascut, sau pentru a aprinde lumina crestina in casele luncavitenilor. Mastile speciale sunt confectionate dintr-o planta, tartacuta sau catruna.